Transmutarea roadelor viei in vin este un proces ce seamana cu o calatorie spirituala. Fenomenul presupune parcurgerea unor etape initiatice pentru strugurii ce urmeaza sa devina altceva prin renastere.
Vinificatorul conduce materia spre desavarsire si ii capteaza esenta in sticla. Ambii ies din proces schimbati atat material cat si spiritual: tot efortul se concentreaza pentru a scoate la suprafata binecuvantarea naturii. Comoara podgoriei nu e doar una materiala, ci mai ales un tezaur spiritual: transformarea se petrece atat in materia prima, cat si in cel care o opereaza.
Pentru producerea vinurilor Thesaurus, folosim doar struguri din Dealurile Silagiului. In acest fel, reusim sa pastram caracterul si omogenitatea vinului, pentru ca ne cunoastem strugurii, din primavara si pana cand sunt culesi.
Strugurii sunt culesi manual atunci cand specialistii Thesaurus gasesc cel mai bun moment al recoltarii. Acest moment se stabileste dupa analize zilnice ale boabelor (gust, conditii climaterice, simt tactil al texturii boabelor cand sunt sparte). Dupa culegere, strugurii ajung la vinarie. Aici temperatura este controlata pentru a asigura cele mai bune conditii de prelucrare. Dupa ce trec de etapele de selectie, unde se arunca frunzele, fructele putrede si alte impuritati, boabele sunt transferate in rezervoare, unde va incepe procesul de fermentatie si macerare. În primul rând o macerare la rece se face în scopul de a potenta aromele primare ale strugurilor.