Turism & Tasting

Pentru degustare vin sau turism in Zona Silagiului, va rugam sa ne contactati.
Thesaurus poate organiza degustari dedicate unor grupuri organizate de clienti.

La cerere, se pot oferi si pachete turistice in zona Silagiului.

Contact: Paul Huiet

Legendele si povestile strugurilor sunt spuse cel mai bine la ele acasa.
Degustarea se face cat mai aproape de originea vinului. De aceea, am pregatit un loc in care oaspetii Thesaurus pot sa deguste din vinurile produse pe Dealurile Silagiului.

Cum se degusta un vin?

Vizual

Examinarea vizuala se face interpretand vinul contra unei surse de lumina. Se analizeaza mai intai limpiditatea, urmata de meniscul (contacul vinului cu paharul, dunga care isi face aparitia in pahar). Se analizeaza ulterior fluiditatea (prin rotirea paharului) si culoarea. In cazul vinurilor spumante se evalueaza si degajarea dioxidului de carbon. Este foarte important grosimea stratului de vin care poate influenta culoarea, de aceea trebuie respectat volumul de o treime din capaciatea paharului.

Olfactiv

Fara agitare, cand se duce paharul la nas se inspira si se retine impresia olfactiva.
Trebuie avut in vedere ca mirosul este simtul care oboseste cel mai repede si de aceea se fac pauze de 10-15 secunde dupa fiecare inspiratie.

Gustul vinului

Gustul vinului rezulta din combinatia celor patru gusturi de baza – dulce, acru, sarat, amar spre deosebire de alte mirosuri care sunt infinite. Se ia o cantitate potrivita de vin in gura astfel incat sa poata veni in contact cu intreaga cavitate bucala. Vinul odata ajuns in gura trebuie plimbat si “pipait” astfel incat sa-i simtim fluiditatea, onctuozitatea si catifelarea. Timpul gustului nu va fi mai putin de 4-5 secunde, dar nu va depasi 10-12 secunde.